با توجه به سیر صعودی ابتلا به ویروس کرونا در جهان، دانشمندان سعی دارند تا تمام داروهای مؤثر در فرایند درمان افراد مبتلا به بیماری COVID-19 را بیابند. حالا به نظر میرسد که ابرکامپیوتر Summit هم میتواند به گزینهای کارا و مناسب برای مبارزه با ویروس کرونا تبدیل شود.
ابررایانه Summit، قویترین ابرکامپیوتر حال حاضر جهان، توسط شرکت IBM ساخته شده و مساحتی به اندازه دو زمین بازی تنیس را در لابراتور ملی Oak Ridge از وزارت انرژی کشور ایالات متحده را شامل میشود. این ابررایانه میتوان تعداد ۲۰۰ بیلیارد (۱۰۱۵) عملیات محاسبه را تنها در یک ثاینه انجام دهد؛ تقریباً یک میلیون برابرِ قدرت پردازشی یک لپتاپ معمولی!
ماه گذشته، محققان از Summit برای بررسی مجموعهای از اطلاعات مربوط به ۸ هزار ترکیب دارویی شناخته شده استفاده کردند. این ترکیبات شامل مواد شیمیایی، داروهای گیاهی و محصولات طبیعی میشوند. بررسی این نوع داروهایی که قبلاً از بیخطر بودن آنها برای سلامتی انسانها اطمینان سازی شده است، امر کاملاً منطقی و درستی به نظر میرسد.
نکته جالب در این فرایند آن است که محققان توانستهاند با بهرهگیری از قدرت ابررایانه Summit تنها در طی دو روز این تعداد بالای ترکیب را به تنها ۷۷ عدد کاهش دهند؛ چنین عملیاتی روی کامپیوترهای معمولی شاید ماهها زمان میبرد.
آقای Jeremy Smith، متخصص بیوفیزیک دانشگاه تِنِسی که مسئول این شبیهسازی است در این باره گفته که هدف از این کار جلوگیری از هدر رفت زمان و هزینه برای توسعه، تولید و عرضه یک داروی جدید است تا شاید بتوان از داروهای موجود برای درمان سریعتر این بیماری استفاده کرد. وی به همراه همکارش نتایج بدست آمدهشان را در وبسایت ChemRxiv منتشر کرده است و با کاملتر شدن محاسبات، آن را بروز میکند.
طبق نظر متخصصان، توسعه یک داروی جدید به زمانی قریب به ۱۰ سال نیاز دارد و پس از تولید هم اطمینان چندانی از بیخطر بودن و همچنین مؤثر بودن آن پیش از استفاده تمام بیماران نمیتوان داشت. در نتیجه چنین روشی برای یافتن داروی مناسب، میانبر بسیار مفیدی محسوب میشود.
البته طبق نظر محققان، این ۷۷ ترکیب یافته شده باید کاملاً تست و بررسی شوند و ممکن است که حتی هیچ کدام از ترکیبهای بدست آمده از پایگاه داده مفید واقع نشوند و یا شاید تعدادی از آنها نتیجه بخش باشند.
بدون دیدگاه